SEK MUS

Kelionės tęsiasi… Bukareštas

Birželio 21-25 dienomis, tęsdami projektą Erasmus + ,,Europe is my future“, mūsų gimnazijos mokiniai ir mokytojai vyko į Rumuniją. Virtualaus Rumunijos susitikimo metu buvo nudirbti visi darbai, tad šį kartą daugiau dėmesio buvo skiriama pažintinei veiklai.

Pirmąją kelionės dieną mus supažindino su sostine Bukareštu. Lankėmės didžiausiame pastate Europoje – gigantiškuose Rumunijos Parlamento rūmuose, dėl kurių buvo nušluota penktadalis Bukarešto centro – nugriauta dauguma istorinių Bukarešto rajonų, įskaitant daugiau nei dvi dešimtis bažnyčių, sinagogų, šventyklų.  Tai trečias pagal dydį administracinis pastatas pasaulyje. Rūmai yra  86 metrų aukščio ir  dar 92 metrus įkasti po žeme. Tai ir pats brangiausias pastatas pasaulyje -jų kaina siekia apie 3 milijardus eurų. Nors šalies pragyvenimo lygis buvo žemas, diktatoriaus  Nikolajus  Čeušesku 1983 metais pradėjo rūmų statybą ir šalį nuskandino į dar didesnį  skurdą. Negana to, diktatorius nusprendė ne tik pastatyti prabangiausius rūmus Europoje, bet ir sukurti naują  Bukareštą aplink juos. Visus nustebino  senamiesčio arcitektūra – Triumfo arka, skirta kariams, žuvusiems už Rumunijos laisvę, Pergalės aikštė, bažnyčios. Tai pastatai, išlaikę komunistinio laikotarpio  tariamą didybę ir kartu bandantys pasivyti laiką.

Kitą dieną vykome į Bran  pilį, kuri buvo pastatyta 1382 metais, kad apsaugotų Bran perėją nuo turkų. Ši pilis daugiau žinoma kaip Drakulos pilis, kurioje gyveno airių romanisto Bremo Stokerio kūrinio ,,Drakula“ pagrindinis veikėjas. Vis dėlto nėra jokių įrodymų, kad B. Stokeris būtų ką nors žinojęs apie šitą pilį, šiek tiek susijusią su Valakijos princu Vladu Drakula, kuris, kaip spėjama, įkvėpė rašytoją sukurti garsųjį personažą.  Siauri spiraliniai laiptai veda per 60 dekoruotų kambarių, kuriuose eksponuojamos XIV- XIX amžiaus baldų, ginklų ir šarvų kolekcijos. Pilį supa nuostabūs Karpatų kalnai.

Aplankėme ir  vieną gražiausių Europoje Peleš pilį, prie kurios stovi paminklas šios pilies įkūrėjui Rumunijos karaliui Karoliui I. Sako, kad jis norėjęs  pastatyti tokią pilį, kokios dar nebuvo Europoje. Čia sutelkta įvairių kraštų gražiausi ir prabangiausi kūriniai, tad pilis kiekvieną nustebina prabanga ir didybe. Pilis, esanti Karpatų kalnų apsuptyje,   tapo Karolio I  vasaros rezidencija. Į ją diktatorius Nikolajus Čeušesku kviesdavosi kitų šalių vadovus, kad galėtų pasipuikuoti prabanga. Vakarėjant viename mažame Rumunijos  miestelyje grožėjomės kalnais, ragavome tradicinius rumuniškus patiekalus ir dalijomės  įspūdžiais.

Paskutinę kelionės dieną buvo įteikti  Erazmus+ ,,Europe is my future“ sertifikatai. Laisvą laiką praleidome vaikštinėdami po miesto parką, grožėdamiesi ir gaivindamiesi ežero vėsa.

Tikriausiai nė viena pamoka neatstos to, ką vaikai išvysta ir patiria kelionės metu. Jokie socialiniai tinklai nepakeis gyvo žodžio, nuoširdaus rankos paspaudimo ir ką tik sutikto draugo šypsenos. Džiugu, kad Lietuvos, Rumunijos, Turkijos ir Italijos vaikai  tokių projektų metu tampa draugais. Rugsėjo mėnesį Lietuvoje, mūsų gimnazijoje, vyks paskutinis šio projekto dalyvių susitikimas.